Könyvek

Könyves boltok ajánlataiból - Gondoltál már írásra? Csináljunk ebookot!

INFO

Reklám

Ebook készítés

Ebook cover

Könyv Ajánlatok

KÖNYVKERESŐ

Ebook ajánlatok

Utolsó kommentek

  • Ne áskálódj a múltamban: Én nagyon szeretem a fantasyt. Elhatároztam, hogy írok. Kitaláltam egy történetet. Közzétettem egy... (2013.02.10. 19:12) Miről érdemes írni?
  • Rosyna: @kaosz: Hogyan töröd fel? Leírnád ide? Vagy csak ijeszgeted a népet! (2012.02.08. 20:03) Ebook készítés
  • kaosz: Hiába állítasz be védelmet a pdf-be, seperc alatt fel lehet törni. Különösebb előképzettség nélkül. (2011.06.01. 14:30) Ebook készítés
  • eva14: Én Tóth Éva vagyok 13 éves és szeretnék írni könyvet hogy mi történik velem az élet során de nem ... (2010.10.15. 21:14) Mire figyeljünk az ebook készítésekor?
  • mengyan: Szia Clarissa! Most látom, hogy közel 10 hónapja írtad, tehát már jó eséllyel nem aktuális. Azért ... (2010.10.09. 20:01) Ebook készítés
  • Utolsó 20

Ebook készítés

2008.02.24. 06:35 elde

A legegyszerűbb ekönyv készítési módszer:

Egy szövegszerkesztő programmal készítsük el, lehet ez Microsoft Word, vagy az Oppen Office (ez utóbbi azonnal átalakítható pdf-re).

A szövegszerkesztőben tudunk formázni, képet beilleszteni, helyesírást ellenőrizni stb...

Ha elkészültünk, és mindent rendben találtunk, akkor jöhet az átalakítás PDF-re.

Már korábban volt szó róla, hogy ez a leggyakoribb ebook formátum, ez a forma nem változtatja meg alakját, bárhol is nyitják meg, elletétben pl. a szövegszerkesztőkkel, amik különböző számítőgépeken, kissé módosulhatnak, igazodva az egyéni beállításokhoz.

Az átalakítás előtt beállíthatjuk, a védelmet. Azt hogy szeretnénk e ha az elkészült fájl nyomtatható lenne, vagy sem, engedélyezzük-e a tartalom másolását....stb. Ezeket a dolgokat érdemes beállítani, ha nem csak saját magunk részére készítettük kis alkotásunkat.
Vannak, akik, már egészen más formátumokat használnak az ebook publikálásához, mert tökéletes másolás elleni védelemre törekednek.
Tudni kell, hogy ezekhez azonban, hogy olvasni tudjuk, általában le kell tölteni egy plussz programot. Azonban ezek között is vannak már olyanok, melyek nem igénylik a letöltést, és weben keresztül lehet olvasni, igaz, ennek a hátulütője pedig az, hogy csak internet eléréssel lehet olvasni.
Vagyis mindnek megvan a kerékkötője, itt is mint általában mindenhol az életben, választani kell, melyik a legjobb megoldás a könyv publikásához? - ezt mindenki saját maga kell, hogy eldöntse.

8 komment

Címkék: szoftver ebook ebook készítés publikálás

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvlelde.blog.hu/api/trackback/id/tr34336244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B. 2008.10.20. 20:37:42

Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan lehet e-book-ot titkosítani, vagy másolásvédelemmel ellátni?

elde 2008.10.21. 09:14:20

Azt hiszem, nincs 100%-os védelem.
Ha openofficcal szerkeszted, akkor be lehet állítani, hogy engedélyezed-e nyomtatást, kérsz-e jelszót, stb.
Érdemes próbálgatni, melyik funkció mit jelent.
Ha jelszóval levéded, akkor természetesen, csak azzal lehet később megnyitni, de azt nem tudod megakadályozni, hogy akinek egyszer megadtad, az ne adja tovább, csupán remélheted, hogy nem teszi meg.

vannak fizetős programok, amik pl. csak egy gépre adnak jelszót, és értelemszerűen, azt hiába adja tovább valaki, más gépen nem ér vele semmit.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2009.03.16. 15:52:38

A pdf nem jó platform e-könyveknek, mert nem nagyon képes a platformfüggetlenségre, ha újra is kell tördelni.

Használj mobipocketet (www.mobipocket.com), ahol az olvasó és a kreáló is ingyenes (!). Jogkezelés (DRM) opcionális, de ha bekapcsolod, akkor nemigen lehet feltörni, mert egy szerver autentikálja az olvashatóságot. Annyira nem gyenge, mert pl az Amazon Kindle-je is így működik.

A titkosítás más, arra ott a sima zip egy kellően erős kulccsal, vagy mégjobb az AxCrypt (www.axantum.com/AxCrypt/)

Rozzy 2009.08.07. 15:08:46

Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget, e-bookot akarok késziteni és ehhez nem tudok még mindent.
Megvan az e-book progim, a borito progim, képszerkesztő progim. A kérésem az hogy tudom bevarázsolni az könyvboritóba a e-bookot , és linket késziteni amivel tovább tudom küldeni? Rozzy

Clarissza 2010.01.17. 10:38:16

Sziasztok!
E-bokkot szeretnék szerkeszteni, ill. összehözni, de én még kezdő vagyok. Tudnátok abban segíteni mi szükséges hozzá?
Szövegszerkesztőm, W-2007-es.
Kérlek segítsetek, mert sürgős lenne a dolog.
Clarissza

mengyan 2010.10.09. 20:01:25

Szia Clarissa! Most látom, hogy közel 10 hónapja írtad, tehát már jó eséllyel nem aktuális. Azért hátha vkinek még hasznos lesz. Amit mindenképpen ajánlok, az a fődokumentumos rendszer használata a Word-ben. Ha kész, begépelted, korrektúráztad, stb, akkor át kell konvertálni. Ingyen tudsz letölteni LIT konvertert a M$ honlapjáról (csak legális Word esetén!). PDF-et pl PDFCreator-ral tudsz csinálni, szintén Word-ből. Ez a két legelterjedtebb formátum, a LIT-et inkább (kép nélküli) regényekhez javaslom, mert több regényolvasó barát funkciója van. Nekem legalábbis jobban bejött erre, mint a PDF. A mek.oszk.hu-ról így szoktam letölteni a regényeket. A PDF viszont jobb pár oldalas doksik készítéséhez (<50), vagy képekkel, színekkel gazdagon illusztrált doksi esetén.

kaosz 2011.06.01. 14:30:17

Hiába állítasz be védelmet a pdf-be, seperc alatt fel lehet törni. Különösebb előképzettség nélkül.

Rosyna 2012.02.08. 20:03:18

@kaosz: Hogyan töröd fel? Leírnád ide? Vagy csak ijeszgeted a népet!
süti beállítások módosítása